En yakın perdeci

Stor perde ve zebra perde temizliği nasıl yapılır?

Pratik bilgiler
Stor perde ve zebra perde temizliği nasıl yapılır?

Son yıllarda ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan stor perde ve zebra perde temizliği nasıl yapılır?

Stor perde veya zebra perde almak isteyenler perdeyi almadan önce perdenin nasıl temizleneceğini merak ederler, bu perdelerin bir mekanizması olduğunu ve sadece kumaştan değil aynı zamanda bir takım plastik ve metal parçalardan da oluştuğunu düşünecek olursak haksızda sayılmazlar aslında.

Günümüzde artık stor perde ve zebra perde temizliğinde kullanımak üzere geliştirilmiş bir takım kimyasallar mevcut, veya bu işi para karşılığı ile yapan firmalar var.

Siz stor perdenizi evinizde kendiniz temizlemek isterseniz eğer aşağıdaki teknikleri uygulayabilirsiniz.

Öncelikle bu iş için en uygun ortam banyonuzun olacağını düşünüyoruz fakat sizin bu işi yapacak farklı bir ortamınız mevcut ise bizim için bir sakıncası yok :)

Temizleme işlemini yapmak için üç yol izlenebilir.

Birinci yol, perdenizi borusu ile birlikte yan motaj ayaklarından çıkartarak perdeyi mekanizmadan ayırmak olabilir. Eğer bu konuda acemiyseniz perdenize zarar verme olasılığı olduğundan biz sizlere ikinci yolu anlatacağız.

İkinci yol, perdenizi aynen pencerenizde olduğu gibi tamamen açarak uygun bir yere asmak olacak.

Perdenizi astıktan sonra önceden hazırladığınız beyaz sabun veya şampuan ile köpürtülmüş ılık suyu perdenize eşit miktarda yaymak olacak. Bu işlemi yapmak için bir fısfıs, sünger veya fırça kullanabilirsiniz burada dikkat edeceğiniz nokta eğer fırça veya sünger kullanacaksanız fazla bastırmamanızdır.

Hazırlanan bu temizleyici karışımı perdenize yaydıktan sonra 1, 2 dakika bekleyin ve bu işlemi banyoda yaptıysanız duş başlığı ile veya bir hortum yardımı ile abartmamak şartıyla tazyikli su kullanarak perdenizin iki yüzünüde bu şekilde yıkayabilirsiniz.  Göreceksiniz ki perdeleriniz neredeyse ilk günkü temizliğine kavuşacaktır. Yine bu işlem sırasında dikkat edeceğiniz şey mekanizma tarafına mümkün olduğunca az su kaçmasını sağlamaktır.

Perdenizi yıkadıktan sonra kurumasını bekleyin veya evde bir fön makinanız var ise fön makinanızın sıcak tarafını açmadan perdenizin daha çabuk kurumasına yardımcı olabilirsiniz.

Üçüncü yol,  perdenizi fazla ıslatmadan silerek temizlemek olabilir. Yumuşak bir bezi hazırladığınız beyaz sabun veya şampuan ile köpürtülmüş ılık su ile ıslatın ve bu bezi perdenizin hatları doğrultusunda soldan sağa fazla bastırmadan silerek temizleyebilirsiniz.

Siz yinede "ben bunları yapamam, ya perdeme zarar gelirse" diyorsanız, perdenizi bu işi yapan bir firmaya vererek para karşılığı perdenizi temizletebilirsiniz.

Stor perde alırken nelere dikkat edilmeli?