En yakın perdeci

Türkiye - Rusya krizi Laleli perde piyasasını durma noktasına getirdi

Sektör haberleri
Türkiye - Rusya krizi Laleli perde piyasasını durma noktasına getirdi

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sonrası Rusya'nın Türkiyeye yönelik yaptırımları sadece turizm ve gıda gibi sektörleri değil aynı zamanda laleli piyasasınıda çok olumsuz etkiledi.

Laleli ve civarı, Rus turistlerin hem gezmek hem de alışveriş ve bavul ticareti için uğradıkları bir nokta. Laleli perde ihracatı yapılan, perde sektörü için can damarı sayılabilecek bir bölge.

Piyasa en az yarı yarıya küçüldü.

Laleli piyasası hakkında bilgi almak için görüştüğümüz esnaf ve yetkililer, satışların çok düştüğünü bu sebeple bir çok mağazanın küçülmeye gittiğini, çalışanlarının maaşlarını ödemekte güçlük çeken mağazaların çalışanların maaşlarını düşürdüklerini belirttiler.

Ayrıca bir çok mağazanın kiralarını ödemekte güçlük çektiği ve kepenek kapatma noktasına geldiğini dile getiren yetkililer, laleli perde piyasasının en az yarı yarıya küçüldüğünü belirttiler.

Bölgeden bir yetkili şu açıklamayı yaptı : Bizim şu anda ihracat yapmamız imkânsız gibi görünüyor. Bizim asıl korkumuz piyasanın Çin'in eline geçmesi. Krizin uzaması Çin'in işine yarar.

Yanlış fiyat politikaları çöküşte etkili oldu.

Konuyla ilgili fikrini almak istediğimiz laleli esnafının açıklamaları dikkat çekiciydi.

Laleli esnafı: Lalelide son dört, beş yıldır işlerde gözle görülür bir düşüş yaşanıyordu zaten. Bence bunun en büyük sebebi başta çin faktörü ve çok kısa aralıklarla değişen fiyat politikalarıdır. Bu düşüşte yanlış fiyat politikaları yanı sıra bir çok büyük firmanın Rusya veya Rusya'ya daha yakın bölgelerde üretim tesisi veya mağaza açmaları etkili oldu.

Esnaf sözlerine şöyle devam etti.

Eskiden cebine bir kaç bin dolar koyan bir turist ülkemize gelip bavul ticareti yapıyordu. Bu durum sadece biz perde veya tekstil sektörü için önemli değildi, turistler geldiklerine barınma, yiyecek içecek gibi ihtiyaçlarınıda esnafımızdan karşıladığı için ülke turizmine olumlu etkisi oluyordu. Üretim tesisleri ve mağazalar Rusya'ya taşındıği için turistler perde ihtiyaçlarını kendi ülkelerinde karşılıyorlar ve artık bavul ticareti için gelmiyorlar. Bütün bu olumsuzlukların üzerine uçak krizide eklenince laleli piyasası durma noktasına geldi.

İçerik tarihi : 9 Mayıs 2016