En yakın perdeci

Perde ölçüsü nasıl alınır?

Pratik bilgiler
Perde ölçüsü nasıl alınır?

Yeni bir perde almaya karar verdiniz fakat perdeci ölçünüzü almaya gelemedi veya perde ölçünüzü kendiniz almak istiyorsunuz. Peki doğru perde ölçüsü nasıl alınır?

Perde ölçüsü alınırken öncelikle dikkat edilecek şeylerden bir tanesi pencerenin duvara olan oranıdır.

Dört, beş metre ve daha uzun bir duvarda pencere boyutu küçük ise genellikle küçük boyutlu veya dar perdeler kullanılır. Bunun sebebi diğer dekoratif eşyalar ile zengin gösterilecek bir duvarın perde ile kapatılmak istenmemesidir.


Perdenizin duvardan duvaramı yoksa sadece pencere boyutu kadar mı olacağına veya tavandan yere kadar mı yoksa yine tavandan pencerenin bittiği yere kadar mı olacağına seçimi yaptıktan sonra sıra geliyor perde ölçülerinin alınmasına.

Perdeniz pencere boyutu kadar olacaksa sağdan ve soldan en az 30 santimetre fazlalık olacak şekilde ölçülmelidir. Perdeniz veya tülünüz yere kadar uzanacaksa korniş yüksekliğide hesaba katılmalıdır. Yine perde veya tülünüz yere kadar değil pencerenin bitim yerine kadar uzun olacaksa ve pencerenizde mermer var ise alacağınız ölçü mermeri kapatacak kadar olmalıdır.

Tül ve fon kullanılacaksa fonların boyu tülün boyundan en az 20 santimetre daha uzun olacak şekilde ölçülmelidir. Fonların uzun kullanılması dökümlü denilen estetik bir görünüş sağlayacaktır.

Aşağıdaki fotoğrafta tül ve dökümlü fon kullanımı gösterilmiştir.

Yukarda anlattıklarımız tül perde fon ve diğer perde modelleri için geçerliydi.

Peki stor perde ve zebra perde ölçüsü nasıl alınır diyecek olursanız. Bununla ilgili de kısa bir bilgi vermek gerekirse stor perde ve zebra perde ölçüsü alınırken yine pencere boyutu ve pencerenin kaç kanatlı olduğu dikkate alınmalı ayrıca perdeler pencerenin her bir kanadı için ayrı ayrı alınacaksa perdenin pencere çerçevelerini ölçmesi için yanlardan 10 veya 15 santimere fazlalık bırakılmalıdır aksi taktirde perdeler arasında boşluk kalacak ve pencere çerçevesi görünecektir.

Aşağıda pencere çerçeveleri fazla görünen ve pencere çerçeveleri çok az görünen zebra perde uygulaması görülüyor. Hangisinin daha estetik olduğuna siz karar verin.

 

Not: Stor ve zebra perde standart dikey boyu 200 santimetre (2 metre) dir bu sebeple 170 santimetre ve üstü alacağınız ölçüler 200 metre olarak hesaplanacaktır.